уикенд занимания
Ревюта,  Статии

Уикенд вайб за напреднали – няколко душевни удоволствия

Убедена съм, че всеки уикенд трябва да се посвещава на всевъзможни душевни удоволствия. Английският език си има много хубав израз, означаващ нашето „каквото те кефи“ – whatever floats your boat. Та, правете, „каквото ви кефи“, а ако искате да откриете и нови неща – споделям новите подкасти, които заобичах.


Всъщност, душевните удоволствия и посвещаването на тях следва да бъдат ежедневни занимания, без оглед на ден, месец, година. Но, знаем, често делничните дни са осеяни със задачи и онези to do списъци, които твърде често ни се виждат сякаш безкрайни.

Затова си говорим за вълшебния уикенд – времето, в което не се очаква от вас да отмятате задача след задача

Уикенд – време на почивка и добро прекарано време

Наскоро с приятел обсъждахме така често коментирания през последните години burn out – психическото пренатоварване, което неминуемо ще се случи, ако живеем като хамстер в колело.

Работата никога не свършва, особено ако постоянно си търсим неща за правене (както и трябва), за да се държим в постоянна кондиция и да вървим напред. Живеем във време, в което човек, само да пожелае, би могъл да се обгради с всевъзможни занимания и всеки ден да научава по нещо ново и да се учи непрестанно на нови умения. И това е прекрасно – развитието ни като усъвършенстващи се индивиди, вярвам, е нещо, което постоянно трябва да присъства в целите ни.

Всъщност онова, което е трудно за усвояване, е намирането на баланса между работата и почивката

Под „работа“ визираме не само професионалното развитие, но и всичко онова, което има привкус на надграждане – курсовете, които записваме, страничните проекти, с които се заемаме, ученето на нов чужд език извън офиса. И колкото и добре да се чувства съзнанието ни, че постоянно бива ангажирано с нови потоци на информация, то понякога трябва да изпием едно капучино и да си починем. Да „разпуснем“.

Магията на почивката е в отдаването на душевни удоволствия

Винаги съм намирала за особено зареждащо прекарването на време в приятна компания на място, каращо те да се чувстваш „удобно в кожата си“. Малко неща действат по-зареждащо от уикенд в Капана (пловдивчаните знаят) – няколко часа, прекарани на това мега място, ти стигат, за да се чувстваш като обиколил света.

Досещате се – вкусна храна, винтидж списания, няколко чаши кафе, а надвечер – чуден коктейл. В идеалния си вариант всеки уикенд протича в закуска навън, планиране на екскурзия до някое място, което не се посещава „ей така, между другото“, и разговори, след края на които усещаш, че сякаш си достигнал до просветления.

На кого му се ходи в Перу?

И малко конкретика – уикенд подкасти за време, ограничено откъм пътувания

След бленуванoто наспиване и поне две чаши кафе аз се впускам в ровене на нови подкасти, които да слушам, докато разхождам кучето или тренирам вкъщи. Подкастът е чудна работа – избирайки измежду множество записи, всъщност можем да пътуваме чрез разказа на някого другиго. Или да хапваме в Ню Йорк. Или да сме успешни актьори/предприемачи. Схващате картинката – надникваме в нечий чужд живот, навличаме чужда кожа за час или два и се пренасяме на места, които да ни вдъхновяват ежедневно.

За всекиго по подкаст

Вече съм споменавала подкаста на Брене Браун, който със сигурност си заслужава прослушването. Ето още на какво се натъкнах през последните седмици.

  • Imagined Life – всеки епизод ни вкарва в наратива на нечий чужд живот, каращ ни да си представим, че всъщност разказът касае нас самите. На края на епизода откриваме всъщност битието на коя известна личност ни бива разказвано по време на епизода.

  • The Ground Up Show – подкаст, воден от Matt D’Avella – YouTube-ер, имащ канал, посветен на минималистичните принципи на живеене. В подкаста си Мат се среща с различни хора, обсъждайки разнородни теми – ще се хареса на онези, ориентирани към здравословен начин на живот, минимализъм, продуктивност.

  • The New Yorker Radio Hour – всеки, който ме познава по-добре, знае за обсесията ми към списание New Yorker – това чудо го чета с такова прехласване, че сякаш не е издание, а някаква институция (кориците им, ах, кориците). Подкастът им е с по-информативна и новинарска насоченост и обсъжда онова, което е най-актуално. Да, доста е нюйоркско, но пък какво да не му обичаш на този град?

  • The Shrink Next Door – отново продукция на Wondery (както и Imagined Life) – този подкаст спада към „художествените“. Епизодите проследяват наратив, представящ историята на психиатър и неговия пациент. Има крими вайб, има съспенс – прекрасно разказан от журналиста Джо Носера.

Съвсем скоро любимият уикенд ще приеме предишния си вид – време на споделени закуски с приятели навън

Има ли по-хубав старт на уикенда?

Докато дойде този момент – четем, слушаме, рисуваме, пътуваме мислено и се наслаждаваме на живота. Защото е прекрасен.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.