страх коронавирус
Статии

Страх по време на коронавирус – защо обявяването на извънредно положение бе най-доброто решение

Снощи, около 2 часа, докато проветрявах апартамента си и се подготвях за сън, аз, вероятно като вас, мислех за коронавируса. За рисковете, за последиците, за страха. И нещо важно – страхът не бива да ни води до паника и необмислени действия. Страхът следва да ни води до информираност и отговорен подход към тази ситуация.


За мое съжаление до вчера, преди обявяването на извънредно положение на територията на България и взимането на решението да се затворят обекти, заведения и училища (което, безспорно, е най-правилната и адекватна мярка), аз наблюдавах нещо притеснително – голяма част от обкръжението ми и хората из социалните мрежи неглижираха въпроса с коронавируса и темповете му на разпространение.

Шеги, черен хумор, смях. Но нека намерим баланса – не е необходимо да се намираме в двете крайности, в двата полюса на проблема: не си помагаме никак, ако не се информираме достатъчно и не оценяме ситуацията като важна. Не си и помагаме, ако изпадаме в паника, водеща до необмислени действия. Златната среда, тази, която би повишила многократно шансовете на страната да се справи добре с тази епидемия, е всъщност доста прозаична, но жизненоважна – информираност, профилактика и социално ограничаване.

Но малко предистория за новия коронавирус

Началото на декември, град Ухан, провинция Хубей в Китай. Из китайските болници се прокрадват странни и нетипични случаи на пневмония. Изследва се и се открива наличието на нов тип коронавирус. Заразата нараства бързо, всъщност, стремглаво бързо – дългият инкубационен период и високият процент на случаи, които не изискват спешна болнична и медицинска помощ са предпоставка за скорострелното разпространение на коронавируса. Официалните документирани случаи чрез изследвания са притеснително много, но са в пъти по-малко от реално заразените хора, които са или безсимптомни, или не са усетили нуждата да посетят лекар, за да се впишат като „болни от коронавирус“.

На 23 януари 2020 затварят Ухан. Но закъсняха. Часове преди официалното обявяване за затварянето на града умопомрачителен брой хора успяват да го напуснат – Китай пламва. Статистиките, показват, обаче, че броят на заразените значително се е смалил дни след затварянето на цялата провинция Хубей.

Пандемията от коронавирус е факт

пандемия коронавирус

Италия е покосена от заразата, защото закъсня с превантивните мерки относно разпространение на болеста. В Иран положението е също отчайващо. Заинтересованите и следящи обстановката са наясно със ситуацията в тези две държави. Случаи на коронавирус има навсякъде по света – в някои държави болните са хиляди, в други – десетки, но зараза има. Това е пандемия.

Ужасът, безпомощността, трагедията, обхванали Италия, се дължат на неуспеха на държавата да забави темповете на заразяване. Избухването на епидемията в Северна Италия и разпространението на коронавируса из територията на цялата държава бе толкова внезапно, бързо и извън всякакъв контрол, че доведе до заболяването на хиляди за седмица. Това доведе до невъзможност на здравната и болнична система да се справят с удара. Това, заедно с високия процент възрастно население в държавата, доведе до високия процент смъртност.

Нали знаете, че в италианските болници лекуват хората в коридорите и чакалните? Че маските, защитните екипи, болничните легла и медицинската респираторна апаратура не достигат? Че медиците в болниците са докарани до прага на изтощението и излагането на заразяване?

Всъщност целта е да се забави разпространението на коронавируса,

за да може здравната система на всяка засегната държава да има възможността да реагира адекватно и да лекува онези, които попадат в 20-те % от случаите, изискващи болнично настаняване, и в 5-те %, които имат нужда от неотложна и своевременна медицинска помощ, защото са критични.

И това би могло да се случи, ако темповете на заразяване са сравнително овладени. Шансът да се възстановите напълно от коронавируса са успокоително високи, дори и да имате нужда от болнично лечение. Но нали трябва да има място за вас, както и необходимите медикаменти и апарати, в болницата?

Информираността и отговорността в това време на пандемия са ключови

Държавите, които своевременно наложиха контрол и ограничения на заразата, регистрираха в пъти по-малко случаи на заболяване от местата, в които рестрикциите и карантинното положение се забавиха.

Обявяването на извънредно положение в България и затварянето на всички обекти, с изключение на онези от първа необходимост, е единственото правилно решение в това време на пандемия и изпитание.

Добре са ви известни превантивните мерки и профилактиката. Знаете за миенето на ръцете, приемането на витамини, пиенето на топла вода с лимони.

Хора, ограничете контактите си. Постойте вкъщи, ако разполагате с тази възможност с оглед на професията, която изпълнявате. Дистанцирайте се социално по всички възможни за вас начини. Нека не тестваме възможностите на здравната и болничната ни система. Бъдете отговорни към себе си и цялото общество. Не е време за групови събирания и отбягването на карантината. Време е за отговорност и мисъл за цялото, за общото.

Планетата ни плаче и е в синини

планета коронавирус

и сякаш иска да поеме дълбоко въздух и да паузира вечните ни вторачвания във всичко от второстепенно значение. Никой не обича клишетата и всеки „върти очи“, като му се падне късметче с надпис „Здраве“ с кафето. Защото хората имаме невероятната способност да подценяваме единственото, което има генерално значение и от което произхождат всички останали благини. Всеки мечтае за „Предстои ви ново пътуване“, „Любов“, „Нов приятел“, „Нова кола“, „Мечтаният дом“.

Това са радостите в живота ни. Това са стремежите и осмислянето на дните ни, докато сме тук, на тази планета, която в момента кърви и носи на изморените си плещи болестта и страданието на хиляди хора. Не бихме могли да имаме нищо от това, ако нямаме здраве. Това е базисната, основната, фундаменталната човешка истина.

Спазете карантината. Спасете живота си и здравето си и тези на близките ви хора. Тези на нацията. Тези на хората, независимо от местоположение и раса.

Уединете се в дома си и с мислите си. Припомнете си изначалната човешка истина – човек е способен да постигне всичко, ако е здрав. Ако и само тогава.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *