работа от вкъщи как да сме ефективни
Ревюта

Работа от вкъщи – как да се приспособим и да сме максимално ефективни?

Ако за първи път ви се налага да вършите работа от вкъщи и се чудите как да извлечете максимално много ползи от това, ето някои идеи, които ще усилят ефективността ви.


Осем и половина сутринта. Необичайно време за мен да съм в домашните си дрехи, току що да съм прибрала кучето от разходка и да се подготвям за втората доза кафе.

Обикновено по това време вече пътувам към офиса. Но и на мен, като на мнозина, ми се наложи да поостана вкъщи и да върша работата си от трапезарната маса.

Чудесно е! И, дори и да не е дейност, която повечето хора биха могли да извършват постоянно, то ситуацията в страната налага известно приспособяване към този нов за мнозина начин на труд. В реда на нещата е човек да изпита дискомфорт в началото. Въпроси като „Откъде да започна?“, „Ще успея ли да съм достатъчно ефективен?“, „Как да минимизирам риска от разсейване?“ и „Как да намеря баланса между работата вкъщи и свободното време?“ са само част от всичко, което представлява новост за онези, които винаги са извършвали работната си дейност от офиса. В реда на нещата е да имате нужда от време за приспособяване.

Добрата новина? Работата от вкъщи би могла да е извънредно приятна дейност

Нима не ви се е случвало в тежък и натоварен ден в офиса да си помечтаете поне да сте вкъщи, в обстановката на домашния уют, за да понесете количеството работа и изникващи проблеми с чаша чай, настанени в любимото кресло?

Знам, че на мен ми се е случвало. На кого не е?

Е, сега имате тази възможност. И аз, вкусвайки от положителните страни на това да извършваш работа от вкъщи, споделям с вас няколко трика, които ще ви настроят на правилната честота. Поговорихме с приятели, които също действат от домовете си, и нахвърлихме ето тези полезни съвети за максимална ефективност и плавен работен процес.

Откъде да започна?

Шеговито споменах по-горе да започнете от четенето на този текст. Така бихте могли да посъберете необходимото количество информация, която да подейства като вдъхновение и да ви помогне да погледнете на работата от вкъщи от различен ъгъл.

Съществуват две важни стъпки, които следва да интегрирате в новото си ежедневие, независимо колко дълго ще продължи то.

Говоря за обособяване на работно място и създаване на график.

За създаването на график ще поговорим по-детайлно малко по-надолу, затова тук основно ще засегнем обособяването на работен кът.

Защо е важно?

Също както имате свое работно място в офиса, същото следва да направите и в дома си. В противен случай, рискувате да не успеете да се мобилизирате – има дни, в които сънят е трудно преборим, леглото ви е твърде удобно, навън вали и се чудите защо пък да не работите изпод завивките. Истината е, че това няма да настрои мозъка ви в работен режим – несвойствено е. Хората, които успешно извършват работа от вкъщи, споделят за важността от обособен кът за работа.

Как да го направим?

Изберете място от дома си, което не обитавате твърде често в свободното си време. Колкото по-силна асоциативна връзка направите между това място и извършването на работна дейност, толкова по-стимулирани и фокусирани ще се чувствате, когато се настаните там. Подходящо е място до прозорец – пряката дневна светлина се отразява предразполагащо. Направете и мястото си за седене удобно – добавете възглавници. Почиствайте и подреждайте редовно мястото си за работа, за да ви предразполага и да сте по-ефективни – малко хора съумяват да включат „професионалната“ си страна, ако са заобиколени от остатъци от храна или тонове разсейващи ги предмети.

Ще успея ли да съм достатъчно ефективен?

Нищо не ви пречи да не бъдете.

Тук основният момент опира до правилната психологическа настройка. Ако чувствате, че сте на работа (а вие всъщност сте), то тогава ще впрегнете същите старание и усилия, както когато се намирате и в офиса. Приспособяването на конкретно работно място в дома е пряко обвързано именно с тази психологическа нагласа. Създаването на график – също.

Разглеждайте домашната обстановка като бонус към това, че имате работа за вършене, а не като оправдание да не действате по задачите. Нека удобството да допринесе към по-качественото извършване на работата, а не като предпоставка да отделите повече време за обедна почивка. И тук, както и при всичко останало, ключов елемент е самодисциплината.

Как да минимизирам риска от разсейване при работа от вкъщи?

https://unsplash.com/photos/M0zs81FNm6s

Определено вкъщи човек е много по-склонен да се отдаде на дейности, които да изместят фокуса му от работата.

Наличието на телевизия, книги, любимите ви хоби-дейности, че дори и дивана и леглото са част от всичко онова, което би могло да ви изкуши да паузирате работния процес и да се отдадете на забавления или допълнителна почивка.

За да минимизирате риска от разсейване при работа от вкъщи, изолирайте всички източници на такова, докато работите. Не оставяйте социалните си мрежи отворени на лаптопа, приберете любимите си книги и списания, работете в хола или кухнята. Споделете с близките си или с членовете на семейството си, че ще работите в определен часови пояс. Чувайте се с тях, когато си давате почивка или когато „работният ви ден“ е официално приключил. Така ще сте доказано по-ефективни.

Как да намеря баланса между работа вкъщи и свободно време?

Извършването на работа от вкъщи лесно може да размие възприятията ви относно професионалните и личните часове от деня. Ето защо е важно да си изградите своеобразен график, чието следване ще ви помогне да извлечете максимума и от двата типа прекарване на времето у дома.

Започвайте и приключвайте работа от вкъщи по едно и също време

Също както в офиса, така и вкъщи, бихте могли да спазвате своеобразно работно време. Това ще ви помогне да се настроите за работа сутрин и да се отърсите от работа вечер.

Определете си време за почивка и у дома по време на работа

Осигуряването на време за обяд, както и кратки отрязъци от работния ден за глътка въздух на балкона или правенето на малко физически упражнения ще подсилят фокуса и концентрацията ви. Често работещите у дома не си дават онези така необходими десет минути, за да рестартират съзнанието си – всъщност така бихте станали по-неефективни доста преди края на работния ден.

Когато пък приключите с професионалните задължения, се отдайте на пълноценно време за почивка – сгответе си вкусна храна, почетете книга, гледайте любим филм, поговорете с близък по телефона. Презаредете тялото и съзнанието си, за да сте концентрирани и за утрешния работен ден.

Работата от вкъщи би могла да бъде особено приятна, ако следвате тези няколко прости съвета – с тяхна помощ ще дадете максимума от себе си и в професионалната сфера, и в личната. Не ги омешвайте – извлечете положителното от ежедневието си и се насладете на предоставените нови възможности.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *