литературни платформи
Ревюта

2 литературни платформи, за които да се абонираш и да не съжалиш

В най-идеалния вариант ти ще имаш достатъчно свободно време извън работата и всевъзможните други задачи, занимания и отговорности, за да отделиш и на себе си няколко блажени часа и да си подариш добре прекарано време.


В последния пост за блога, озаглавен „Ретро, ела си у дома“ (тук), засегнах темата за списанията и периодика от всякакъв тип. Действително към днешна дата търся да открия своето си издание, което да чакам с нетърпение всеки месец. Включих абонаментите, понеже ми се видяха „ретро“ в хубавия смисъл – да чакаш да пристигне нещичко от теб за теб на определена дата е като дългоочаквания подарък под елхата. Готино е. Мило. Много е „теб“.

Ако трябва да споделя 2 свои любими неща за пълноценно прекарано време, които да си вземеш „за свои“, ето кои биха били те.

Medium

Medium е онова писателско и читателско райско кътче, което би довело всеки любител на думите до неподправен душевен екстаз.

С близо 8 милиона публикувани текста и 60 милиона посетители към 2016г., Medium е най-голямата журналистическа и литературна платформа. Там всеки може да сподели със света творбите си и буквално няма тема или категория, която да не е била засягана (в границите на добрите тон и възпитание). Можеш да пишеш свободни текстове, да кандидатстваш за членство в определени публикации и да публикуваш тематично съдържание или да изпратиш свой текст на т.нар. куратори за преглед. Medium си има своя редколегия от физически лица, които преглеждат всеки изпратен към тях текст и, ако той среща многобройните им изисквания за качествено писане, бива разпределян в някои от големите категории на платформата – Self, Psychology, Business, Relationships… Да, има субективен елемент, но очакването на отговор е тръпка, която си струва да се изживее.

В Medium има толкова качествени текстове от брилянтни писатели, журналисти, блогъри и непрофесионалисти, че си заслужава да се поразрови човек, дори и да няма намерение да пише. Абонаментът осигурява пълен достъп до цялото съдържание на платформата. Има два варианта на таксуване – 5 долара месечно или 50 долара годишно. Т.нар. безплатен акаунт позволява пълния прочит на 3 текста месечно, но пък няма ограничения за писането и споделянето на собствени текстове. Всички текстове са изцяло на английски език.

*тук може да разгледате моитекстове, публикувани там

Storytel

Вероятно приложението е в пъти по-известно в България, но, все пак, си струва споменаването.

Ако обичаш аудио книги, определено вече можем да се радваме, че разполагаме с богат асортимент от тях на български (и не само) език. Спомням си, че в „За писането.Мемоари на занаята“ Стивън Кинг споменава аудио книгите като неизменна част от своето ежедневие – докато чака пред лекарския кабинет, докато шофира или чака влака – слуховото четене се е превърнало в чудесна алтернатива за литературни приключения, когато нямаме възможността да се отпуснем на дивана вкъщи и да отворим добрите стари книжни тела.

Приложението съдържа богат тематичен и категориен каталог. След регистрация имате безплатен 14-дневен тестов период, след което, ако ви удовлетворява услугата, може да се абонирате срещу 10лв/месец за пълен достъп до всички книги.

 

*това не е спонсориран пост по никакъв начин. Като потребител и на двете литературни платформи, изказвам личните си изцяло положителни впечатления от тях. Кой знае, току виж някой открие своето местенце и си подари напълно заслужено приятно прекарване.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *